Edument i (com)mittens rike

August 6, 2013 at 10:43 am Leave a comment

Våra internationella satsningar på Git och versionshantering har börjat ge resultat. Carl Mäsak, en av våra konsulter har precis kommit hem från Kina, där han höll en serie utbildningar i versionshanteringssystemet Git. Snart väntar flera leveranser utomlands. Nedan följer en intervju med Carl.

carl-i-the-bund

Så du har hållit kurs i Kina, berätta hur det kommer sig!
Vi hade en kund som bad om en serie Git-kurser i Kina. Så jag åkte dit en vecka och var där och levererade olika Git-kurser, både på intro- och avancerad nivå. Företaget håller på att gå över från äldre, centraliserade versionshanteringssystem så de behövde utbildning av sin personal.

Vad tycker du var den största skillnaden mellan att undervisa i Kina och i Sverige?
Deltagarna ställde klurigare frågor. Jag ska inte säga att alla satt och lyssnade på helspänn, men det märktes tydligt att de som var med, de var verkligen med. Jag vet inte om det är någon skillnad i frågekultur eller i skolsystemet eller någonting annat. Men det kändes som att de frågor jag fick var djupare. Måndag till torsdag var fylld med kurser men fredagen sammanfattade vi lite om sådant som föll lite utanför kurserna. Då hade vi med flera av de avancerade deltagarna och satt runt ett konferensbord och körde livedemo med laptopen uppkopplad mot projektorn och bara skrev kod och lekte runt med Git. Vi gick igenom massa med coola grejer…submoduler och subträd, symboliska länkar och så vidare. Det var skoj, och lite annorlunda mot de vanliga två kurserna jag kör. Det är också lite likt en annan kurs vi kör, Git in practice, den går ut på att man sitter en heldag och simulerar olika utvecklarsituationer. Man sitter i en utvecklingsgrupp, och det kanske uppstår en mergekonflikt som man måste lösa tillsammans och då får man i det här utvecklarteamet, spela mot varandra. Tanken är att simulera så verkliga situationer som möjligt, situationer som kan uppstå i vardagen.

Vad kan du säga att de största lärdomarna som du tar med hem till Sverige är?
En sak som hände med mig under de här fem dagarna med utbildningen är att jag själv blev mycket mer intresserad av de interna bitarna med Git, jag tror att det delvis var för att det kändes extra bra att ha de här deltagarna. Och delvis gjorde de här lite klurigare frågorna att jag själv blev intresserad av att gräva djupare och ta reda på mer saker om Git, göra en resa med Gits historik och de olika kommandona och formaten som finns. Och det är vad jag har ägnat mig åt sen jag kom hem. En av de finurliga grejerna med Git är att det ju är ett versionshanteringssystem, och hela versionshistoriken för Git själv finns lagrad i Git. Det går att gå tillbaka till den äldsta versionen i april 2005. Det är det första som man kan kalla Git och det är ett litet gulligt system med 1300 rader kod som man kan ta sig igenom på en eftermiddag och som man kan förstå helt och fullständigt. Ganska coolt.

Varför tror du intresset för Git är så stort just nu?
Jag tror att det är så för att det är en konkret förbättring jämfört med vad folk och företag har använt tidigare. Jag är dock lite förvånad över att företag redan hoppar på det här. För Git är hyfsat nytt, första versionen är från 2005 och det har blivit en sådan succé i open source-världen framförallt, därför börjar företag få nys om det. Och att de gör det så snabbt är förvånande tycker jag. Förvånande men kul. Det är alltid kul att som utbildare att stå och prata om något som man jobbar med själv hela dagarna, varje dag.

Hur märker man av intresset för Git?
Git började lite knaggligt med ärligt talat en horribel användarupplevelse och ursprungliga kommandon. Hade det varit det enda som fanns idag, då hade inte Git varit så framgångsrikt. Men under åren från 2005 fram till nu har det blivit ett utmärkt system, inte helt perfekt naturligtvis men man märker att det är många som bidrar genom att ta fram tutorials och skriva nya verktyg på toppen av det och bygger vidare på det. Numera finns det hundratals system som bygger på Git, allt man kan tänka sig, från backupsystem till leveranssystem till wikis och så vidare.

247263_10151265656070833_997445891_n (1)
//Daniel

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , .

Ny kurs i HTML5 Edument sponsrar JetBrains Day

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggers like this: